Tekijänoikeudet – tee ja älä tee

Mitä voi tehdä:

  1. Opetuksessa voidaan käyttää julkaistuja materiaaleja. Kuitenkaan esimerkiksi videoita ei voida esittää ilman tekijän lupaa.
  2. Kopiointi (myös digitaaliset lähteet kuten verkkotulostus): 20 sivua per opiskelija per lukukausi. Kopiointioikeus ei koske työ-, harjoitus- tai tarkistuskirjoja.
  3. Digitaalinen materiaali voidaan välittää opetettavalle ryhmällä suljetun verkon, kuten Moodlen kautta. Lupa ei koske työ-, harjoitus ja tarkistuskirjoja, kotimaisia näytelmiä, liikkuvaa kuvamateriaalia tai tietokoneohjelmia.
  4. Kopioston lisenssi mahdollistaa tekstien ja kuvien käytön käännösharjoituksissa osana opetusta. Lisenssi ei koske oppimateriaaleja.
  5. Kaikki oppilaitokset voivat tallentaa ja näyttää television ja radion opetusohjelmia seuraavilta kanavilta: YLE TV1, YLE TV2, YLE Fem, YLE Teema, MTV3 ja YLE Radio. Tämä ei kuitenkaan koske elokuvia, näytelmä- tai kuunnelmatallenteita, ulkomaisia sarjoja ja mainoksia. Lisäksi suomalaiset TV-sarjat ovat saatavilla YLE Areenasta ja Elävästä arkistosta.
  6. Opettaja voi näyttää luokalle internetsivuja, mutta ei liikkuvaa kuvamateriaalia, paitsi jos se kuuluu opetuslisenssiin (esim. suomalaiset tv-ohjelmat YLE Areenasta tai Elävästä arkistosta)tai siinä on CC-merkintä.
  7. Opettaja voi antaa oppilaille linkit materiaaliin yksityistä käyttöä varten. Linkit tulee kuitenkin tehdä niin, että käyttäjä ymmärtää siirtyvänsä materiaalista toiseen.
  8. Sosiaalisen median materiaalia voidaan pitää julkisena ja siten käyttää myös opetuksessa. Opetuksessa ei tule koskaan käyttää laitonta materiaalia. Lisäksi tulee kiinnittää huomiota yksityisyyden suojaan. Lisenssien osalta tekijänoikeuksien haltija määrää materiaalien käytöstä. Tällöin opettajan ei tarvitse pyytää erikseen lupaa materiaalin käyttöön.
  9. Tunnetuin avoin lisenssi on Creative Commons (CC) lisenssi. Eri CC-lisenssit määrittävät, mitkä käyttöoikeudet materiaalilla on, jolloin tekijään ei tarvitse olla erikseen yhteydessä.

Mitä ei saa tehdä:

  1. Älä käytä materiaaleja vieraista lähteistä tai sellaisista, joista ei ole mahdollista varmistaa tekijänoikeuksia.
  2. Älä lataa tekijänoikeuksilla suojattuja materiaaleja Moodleen.
  3. Älä käytä satunnaisesti haettuja kuvia (esim. Googlesta) opetusmateriaaleissa tarkistamatta lupia.
  4. Älä lataa artikkeleiden kopioita ja kirjojen otteita Moodleen ilman lupaa.
  5. Älä skannaa Kopisto-lisenssillä merkittyjä sivuja, äläkä jaa niitä opiskelijoille avoimella oppimisalustalla.
  6. Älä kopioi työ-, harjoitus- tai vastauskirjoja tarkistamatta lupia (Kopiosto-lisenssi ei myönnä lupaa).
  7. Älä veloita oppilaita Kopiosto-lisensoidusta materiaalista.
  8. Älä skannaa tai kopioi yksittäisiä taulukkojatai kuvia Kopiosto-lisensoiduista materiaaleista.
  9. Älä oleta, että kaikki internetissä oleva materiaali on ilmaisessa käytössä ellet näe tekijänoikeusmerkkiä: ©.
  10. Älä näytä oppitunnilla YouTube videoita, ellei niihin ole merkitty CC-lisenssiä tai lupaa ole muulla tavoin tuotu esille.